Разбери: Кое е твоето животно тотем?

Днес станах към 6:10ч., както винаги без будилник, изхвърлих го преди 9 години и си обещах никога повече да не ставам с аларама. Усетих тишината и спокойствие навън, в къщи всички спяха, чуваше се само песента на птиците, които посрещаха изгрева и ликува за новия ден. Направих си цяла кана с чай от липа, който ми подари едно от момичетата трениращи в залата, набран с огромна любов от самата нея. Усетих как всичко в мен трепкаше да създаде нещо ново и да помогне още повече на всички да оценят себе си и силата, която носят. Може би беше импулс породен от вчерашната вечерна лекция “Връзката между псикиката и тялото”. Имахме над 370 участници закупили я и въпросите бяха право в десятката, а аудиторията прекрасна! Заредих се супер много! Обещах им, че ще им напиша 8 практики, които ще им помогнат да преработят още по в дълбочина, това което говорихме вчера. Написах ги, но когато написах и тази, поисках да я споделя с всички вас, защото знам нейната сила и вярвам, че ще ви помогне да откриете и надградите себе си! Приятно четене 🙂

Практика “Страхове и ресурси” или как да преборим страховете си и да намерим скритите ресурси вътре в нас 🙂 ​

Това е медитация, която можеш да правиш много пъти. Медитация, която ще премахне страховете си и ще те зареди. 

Затвори очи, настани се удобно и си представи една гора. Огледай я! Каква е тя? Какви са дърветата? Какво чувство те кара да изпитваш? Дали има слънце или е мрачна, далие  топло или студено… Това е твоя вътрешен свят. 

Сега тръгно по пътеката пред теб. Усети я, дали е постлана с мека трева или е пълна с малки камъчетата и остри иглични. Дали минаваш спокойно по нея и ти идва да галиш тревата около теб и храстите или минаваш трудно и всичко е в бодли и тръни? 

Изведнъж пред теб ще видиш поляна. Огледай я. Потърси животно! Кое е това животно? Приближи се до него и бръкни в джоба си, ще намериш храна за него. Дай му я и го гледай как я яде. Виж колко е щастливо. Остани така за миг и усети чувствата си. След малко му посочи с пръст отвъд гората и му кажи, че в съседната гора, зад тези дървета има още много … от това, което си му дала (примерно моркови, грах…)….. , и че там ще винаги сито и щастливо. Виж как то тръгва натам. Ако спре и не иска да тръгне, му кажи, че много го обичаш за това, което е направило за теб, но е време да бъде свободно и ти ще се справиш без него. Виж как се скрива зад дърветата. 

Сега се огледай за второ животно. Какво е то? Това е твоя тотем! Животното на твоята сила. Ако кон, можеш да го пояздиш, ако е сърна прегърни я или потичайте заедно… ако е дракон летете… направи нещо с твоето живтоно, усети силата му. А след това нека те изпрати до края на пътеката. Не се сбогувай с него, то винаги ще е вътре в теб и ще ти дава сили. Винаги можеш да се върнеш на тази поляна и да бъдеш с него и да усетиш силата вътре в теб. 

Когато си готов/а се върни тук и прочети повече за твоя тотем. Но го прочето след като си направил/а медитацията, за да дадеш насоки на своето подсъзнание. Ако в бъдеще имаш нужда от някое качество можеш да отидеш на тази поляна и да призовеш това животно, което ще ти даде тези качества, от които имаш нужда, спрямо листа по-долу 🙂 

Животни тотеми:

/подредени са по азбучен ред, за да ги намериш лесно/

Антилопа – Момента е сега и се нуждаеш от бързо и решително действие, спри да отлагаш! 

Бивол – “Искай и ще ти се даде”, тук е момента да помолиш за това, от което имаш нуижда и да приемеш това, което ти се предлага.

Бик – мъжката сила, мъжествеността в нас. Всеки я притежава без значение от пола. В нас имама женска и мъжка сила, които са в баланс. Тя ни дава структура, сила, издръжливост, упорство, отстояване на това, което искаме.

Бобър – сега е момента да изграждаш, да приложиш идеите си в реалността и на практика. Бобъра е символ на строителството, тойне работи сам, а работи винаги в екип. Отвори очите си за нови възможностти и не ги пропускай, те са там и те чакат.

Бодливо прасе – прекалено много сме в защитем режим, нуждаем се от повече вяра в доброто, повече доверие към себе си и другите, тази детската невиноста и доброта

Броненосец – научи с еда казваш “Не” и да остояваш своите граници. Важно е да разберем дали тази броня, не се е превърнала в наши ограничения и затвор

Видра – внимай и се пази от измами, бъди проницател/ен/на и преди всичко бъди честен/честна със себе си 

Врана – време е за промяна, поучи се от миналото и се освоби от него. Няма грешки, има опит!

Вълк – той е символ на мъдростта, той е новатор, дошъл да учи другите. Всичко и всеки е твой учител. Постоянно търси нови учители и попивай знания. Добре е да прекарваш известно време сам/а без хора около теб, на самотни и уединени места

Гарван – магията и вълшебството са във въздуха. Само трябва да ги видиш, но за да се случи е нужда промяна в гледаната точка. Бъди готов/а да се срещнеш с тъмната си страна, и не желай лошо никому! 

Гущер – Време да е изясниш мечтите и желанията си за бъдещето! А след това да започнеш да действаш по въпроса. Тук е важно да орбъщаш внимание на своите сънища, те ще ти кажаш много!

Делфин – той носи осъзнаването, той е дъхът на живота. Тук е добре да се направи някоя дихателна практика, като например 30 дълбоки вдишвания, издишваме и държим колкото можем, вдишваме и задържаме за 10 сек. НО е достатъчно и само да вдишаме и да издишаме дълбоко, да се огледаме за детайлите около нас и да живеем тук и сега. Ако си бил/а на лекцията за ВРЪКАТА МЕЖДУ ПСИХИКАТА И ТЯЛОТО,  то практика ТУК И СЕГА е идеална за случая. Научи се да игаеш живота си, а не да минаваш през него.

Дракон – Освен символ на интуицията, той е символ и на духовното пробуждане. Драконът е безтрашен, борбеен и деен. Той е символ на огъня и митичността, на древността и на знанието. 

Еднорог – спри да губиш време! Време е да внесеш магия и вълшебство в ежедневието си! Време е да го оцветиш и да усетиш радостта от живота.

Елен – Северноамерикански елен – Прави разлика между егоизъм и самочувтствие. Гордей се с добре свършена работа. 

Елен – Северен елен – той носи дарбата на знанието. Символ е на знанието и мъдростта.

Жаба – тя показва нуждата да се обновим и да се пречистим. Изхвърли или подари всичко старо, което не използваш през последните 6 до 12 месеца (съдове, дрехи, парфюми, бижута, книги…). И го направи сега! В рамките на седмица. Спри контактите си с токсични хора и направи профилактика на обкръжението си. Може да се нуждаеш от кратка почивка преди това, но не отлагай дълго, сложи си срок!

Жираф – отличаваш се с начина на мислине и тов ане трябва да те притеснява. Поставяй си високи цели и знай, че можеш да постигнеш и невъзможносто за други. Ще си искаш да правиш неща, които другите ти казвар, че не можеш. Сякаш сам/а искаш да надскочиш себе си. Какво другите мислят за теб не трябва да е от значение.

Заек  – Див заек – той е символ на интуаицията. Ваярвай повече в това, което усещаш, отколкото на логиката. 

Заек – Домашен заек –  не бъди толкова страхлив/а. Колкото повече се съпротивляваш и откагаш, толкова по-голям ще става страха ти. Отпусни се. Отдели си време за себе си. Освободи се от своите страхове. Пракиката по-горе трябва да ти е помогнала за това. Но ако имаш нужда от още, то двучасовата Лекция 3  “Връзката между психиката и тялото” заедно с всички медитации и практики към нея, ще ти помогнат да се освободиш напълно.

Змия – тя показва нуждата от промяна, но повече вътрешна отколно в забобикалящата ни среда. Змията сменя кожата си, така и ти трябва да смениш това, което си пред околните. Позволи си да бъдеш себе си! Нужна ти е промяна! Но за да я постигнеш трябва да приемеш живота си такъв, какъвто е във всеки един аспект от него. 

Катерица – Освбободи се от всичко, което вече не ти служи, подари или изхвърли всичко, което не си използвал/а през последните 6 до 12 месеца. Не се вкопчвай в миналото! Време е да се подготвиш, за нещо ново, за бъдещето, което те очаква!

Кит – вслушай се в шепота, всички отговори са вътре в теб, само тряба да поискаш да ги чуеш. 

Кон – той е символ на състраданието и силата. Често показва нуждата от баланс и цялостност, когато сме се изгубили. Имаме нужда да си спомним миналото и да вземем сила от него. Конят се приема за водач в отвъдното и тук може да се направи практика за регресия или медитация за спомняне, както и практиката от лекцията за ВРЪКАТА МЕЖДУ ПСИХИКАТА И ТЯЛОТО, със сенките и преработката на миналите аспекти и нещата, които не приемам в себе си. 

Колибри – Време е да осъзнаеш нуждата си от свобода! Помисли какво за теб е свобота? Дали са парите, с които можеш да си купиш време и да назначиш някой да прави това, което правиш ти. Дали е казването на “НЕ” и отстояване на себе си. Дали е да изкачиш някоя планина… какво за теб е свобода? Дръж сърцето си отворено! Подари радост, красота и вълшебство на света с това, което си! Той го заслужава!

Кос – той показва вълшебни тайни и често е символ на пътуването в миналото. Често казват, че ще видиш това, което искаш, когато спреш да гледаш и затвориш очи.

Котка – тя е символ на фокуса и концентрацията. Време е да отсееш ежедневните си задачи и да се фокусираш върху това, което ТИ ИСКАШ! Тук можеш да погледнеш видеото в youtube канала ми, за КАЧЕСТВЕНО ВРЕМЕ. А ако искаш да задълбаеш, то маратонът “Господар на тялото и емоциите ти” ще ти помогне да сложиш себе си на първо място и да структурираш цялото си ежедневие! Котката също така е и пазител, не забравяй, че тя има 9 живота и знае тайните на преражданията. Тя се явява и в случаи на конфронтация със себе си и с другите.

Крилат кон – вдъхновение! Когатп дъщеря ми рисуваше картичка, която щеше да лети до луната, на нея написа една фраза, която много ме докосна: “Мечтите се сбъдват навсякъде, дори и на луната”. Не си слагай граници, протегни се смело към звездите и получи техния дар!

Куче – помислете как можете да сте в полза на обществото. Бъдете верни на своите идеали и ценности. Пазате си от нуждата от одобрение на околните. Винаги ще има недовлни! А хората, които ви обичат, ви обичат, заради това, което сте, не заради това, което правите! Научете се да искате одобрение само от себе си и не подадавайте на влияние на авторите около вас. Бъдете своя най-добър приятел.

Кълвач – символ на богатство и изобилие.

Лебед – Вярвай в силата на живота и вселената, на потока в който живееш. Пусни се по течението и знай, че всичко се случва за твое добро и дори сега да не ти изглежда така, то скоро ще разбереш защо. Довери се на своята интусиция!

Лисица – имаш способността да бъдеш невидим/а. Опитай да наблюдаш другите и ситуациите около теб в трето лице. Излез от обувките си и виж ситуациите отстрани. Това ще ти покаже една друга гледан точка, която ще ти даде много отговори и предимства.

Лос – не бързай, действай умерено и опитай да избегнеш преумора. Редуцирай стреса и потърси подкрепа от приятели, но само от собствения си пол!

Лъв – важно е да злоупотребяваш с дадената ти сила, без значение от позицията си. Лъвът дава храброст и смелост, но преди всичко бъди почтен/а.

Мечка – време е да се обърнеш навътре към себе си и да бъдеш крислно четен/честна съм себе си. Отдели си време в тишина и повярвай на усещанията, и интуицията си. Ако имаш нужда от помощ книгата ми “В търсене на себе си” ще ти даде много отговори и едновременно с това, ще ти помогне да откриеш и да преработиш тези аспекти от себе си, които са скрити от простото око.

Мишка – започни да обръщаш внимание на детайлите и подробностите. Важно да се организираш! Наблюдавай себе си другите. Седем дни води дневник на дейностите, които извършваш, а след това направи анализ къде губиш време и подреди ежедневието си. Тук можеш да погледнеш видеото в youtube канала ми, за КАЧЕСТВЕНО ВРЕМЕ. А ако искаш да задълбаеш, то маратонът “Господар на тялото и емоциите ти” ще ти помогне да сложиш себе си на първо място и да структурираш цялото си ежедневие! 

Мравка – бъди търпелив/а! Довери се на случващото се, то е най-доброто за теб! Не прибързвай с решения! Работи за доброто на всички и се довери на колектива.

Орел –  Орелът е огромна птица, която пази перфектния баланс в струята на вятъра, може да я използва, но за целта трябва да я усеща и да се води по нея. Усети струята на вятъра, усети потока и се довери. Това е много важно, когато си в нова среда и непозната ситуация. Орелът е птица, която ако изгуби перо от едната си страна, ще изкубне сам перо от другата, за да запази баланса. Бъди нащтрек за духовните уроци от живота си, отвори очи какво искат да ти кажат тези ситуации и вземи поуката им.

Паяк – както паякът плете собтсвената си мрежа, така и ти плетеж собствените истории и илюзии, в които живееш. Внимавай да не попаднеш сам/а в капана им. Добре е да започнеш да си водиш дненик и да видиш какво ще ти се случи и какво ще осъзнаеш. Освоби творческите си способности.

Пеперуда – тя е символ н трансформацията, а щом си я видял/а то имаш нужда от промяна! Не се фокусирай в крайната цел, а се наслади на всички етапи и пътя до целта. Живота се случва за нас, а не нас! И дори да мислиш, че тъпчеш на едно място, помисли дали това не е нужно, за да постигнеш самата промяна. Опитай да забелязваш пеперудите около себе си в ежедневието! Важно е да изясниш следващата си стъпка, само така промяната ще тече постоянно и палвно.

Прасе – символ на творческото вдъхновение, ясновидство и пророчество.

Прилеп –  вярва се, че прилепите са символ на символична смърт и прераждане. символ на голяма промяна, дали ще бъде положителна или отрицателна зависи само от теб. Едновременно може да бъде предупреждение за застой.

Птица – символ на свободата. Имаш нужда да осободиш себе си и сам/а да осъзнаеш собствения си потенциал. Спри да си слагаш граници!

Пуйка – Не давайте само, за да получите насреща. Спрете очакванията си, а прсото бъдете щедри към себе си и другите. Пуйката е символ на нуждата да се издигне над самите себе си.

Рис – виждате и усещате всичко, никой не може да има тайни от теб. Важно е да се доверяваш на интуицията си и да стоиш далеч от ключи. Препоръчвам ти да не гледаш, четеш и слушаш 30 дни телевия, новини, вестници, радио. Само така ще изчистиш себе си и чуждово влияе. 

Скункс – символ на нуждата от самоуважение и безмълвна власт. Добре е да провериш къде даваш своята енергия – за себе си или за другите. Концентрирай потока и към теб самия/самата.  

Сърна – научи се на безусловна любов и приемане, не критикувай и знай, че всеки дава най-доброто, на което е способен в този момент. Ако ти е трудно да го приемеш маратонът ‘Господар на тялото и емоциите ти” ще ти покаже как да го направиш лесно и плавно, веднъж завинаги. Бъди внимателе/а към себе си и към околните. Тук ще ти помогне и лекция 3 “Връзката между психиката и тялото” и по-точно, медитацията “Сянка”.

Сьомга – пусни се по течението и ще придобиеш нужното знание. Време да за самоизцеление на емоционланите рани.

Тигър – ако си видял/а тигър, то ти трябва повече постоянство и търпение. Само така ще постигнеш целите си. Нужно е да пестиш енергията си и да се пребориш с отлагането, ясно да планираш какво ще правиш. Тигърът показва умението да контролираш себе си във всяка ситуация, дава по-голяма вътрешна сила и дисциплина, решителност, саумевереност и целеустременост. Тигърът стимулира духовното изцеление и иразстване. Той е символ на мъжката енергия и сила вътре в нас.

Ягуар – вълшебно животно, което се асоциира с призив да станеш шаман. Или по-друг начин казано, време е да се свържеш със себе си и да разбереш, че всички отговори са вътре в теб и всички сме едно цяло (камъни, дървета, трева, пари, животни, хора… ) всичко е свързано.

Язовец – Бори се за това, което искаш. Време да разпуснеш и да изчистиш гнева, но внимавай да не го стовариш върху себе си другите. Тук са добри практики с писане на писма към всички, които са постъпили нечестно и са ни наранили. Както и практики за свързване със себе си и нашето вътрешно дете. Повече може да видиш в маратонът ‘Господар на тялото и емоциите ти” и в книгата ми “В търсене на себе си”.

Ястреб – Бъди нащтрек за послание. Наблюдавай внимателно за знаци и насоки. Може да прочетен надпис или слогън, чувство, предложение… всичко и навсякъде. Ястребът е символ и на вековната мъдрост.

Подобни статии