ХОРМОНИ, които ни ПРЕЧАТ

Кои са онези хормони, които ни пречат да отслабнем

и кои ни помагат?

 Еволюцията си знае работата!  Имаме памет във всяка една клетка, кодирана от вековете. Дали ще я ползваме е наше решение.  Това е като с колата – купуваш си бяла, но винаги можеш да смениш цвета й, нали? Ще ти отнеме време и пари, но ще стане червена, ако поискаш!  Може да бъде лъскава,  или с времето да ръждяса.  Зависи от твоите грижи! Така е и с тялото

 Човешкият организъм е като   кълбо от кабели и жички. Всичко  изпраща сигнали и казва: „Отдели този хормон, на мен ми трябва другия, дай малко масло, пусни лампата” и т.н.   Имаме хормони, които ни карат да трупаме “зимнина” за тежките дни. Имаме хормони, които ни карат да използваме ларж. Имаме хормони, които ни карат да чистим. Всички те са свързани с нашето настроение и както споменахме, с позата на тялото и храната.  Таблото на апетита е хипоталамусът  – кътче в мозъка, което отговаря за чувството на глад.   Това е нещо като много пийнали жени на едно място. 

 Някои от другите хормони са:

 ПЕПТИД УУ – той се образува в клетките на лигавицата на дебелото черво и контролира чувството за насищане.  Синтезира се след всяко хранене. Ако сме яли стойност, този хормон намаля чувството ни за глад с 30%.  Потиска секрецията от задстомашната жлеза, жлъчката и стомашните сокове и забавя придвижването на храната по храносмилателния тракт.  Но, ако прочетем ситния шрифт отдолу на  договора с хормона ще видим: ако не ходим до тоалетна редовно т.е. колкото пъти ядем на ден минус един (2-3), то нямаме достатъчно стомашна киселина, която да обработи храната. Задръстваме червата. Имаме усещане за пресищане и тежест,  а мозъкът ни казва да ядем още, защото коремът е празен. Този пептид се стимулира от аеробни физически упражнения, както и от консумация на белтъчини.  

 ГЛЮКАГОН – подобен пептид. Той се отделя веднага след храна  и стимулира отделянето на инсулин. Инсулинът сваля кръвната захар  , регулирайки обмяната на глюкоза в организма.

 ЛЕПТИНИН – Повече наднормено тегло, повече лептинин.  Ако той е много, апетитът е малък. Изкуствено той се отделя при консумация на белтъци , зеленчуци   и мазнини.  НО тялото свиква с него и не го взима в предвид. Затова е хубаво да не чакаме да станем с 60 кг отгоре, за да ползваме този коз.

 ГРЕЛИН – той е виновен за йо-йо ефекта след спиране на диета.  Концентрацията му в кръвта се увеличава преди хранене и се сваля след това. Ако имаме нарушение в синтезът му, започваме да наддаваме на килограми.  При изследване на възрастни, подложени на диета,  се вижда следната зависимост;   17% редуциране на теглото, 24% покачване на хормона грелин. Спирайки диетата, те ще качат 24 пъти по – бързо, отколкото от преди диетата.  

 КОРТИЗОЛ – всеизвестният хормон на стреса.  Любимият ми! Има ли го, си в режим на складиране!  

 ТИРЕОИДНИ ХОРМОНИ – ако нямаме стрес, то те са виновни. Отделят се при нарушена функция на щитовидната жлеза. Тя отговаря за чувството на топло/студено❄ и по – конкретно за зиморничеството.  Нарушава се чувството за топлообмен. В тези случаи, хабиш по-малко енергия за загряване.  Това е важно за калорийният прием. С този проблем е нормално да качим 4-5 кг, но от това, започва дисбаланс в храненето.  Калории – изразходване. Тялото се лъже и започваме да ядем повече. Оттам трупаме повече и ни повлича. Отделяме много от гореописаните хормони, тялото се променя, изгърбваме се, започва една война вътре в нас.  Изходът й – зависи от нас.

 ЖЕНСКИ ПОЛОВИ ХОРМОНИ – след края на овулацията тялото се настройва да складира мастна тъкан. Така то ще е готово за бъдещото бебе.  

 ЖЕНИТЕ СМЕ ПРЕЦАКАНИ –   еволюцията ни е научила, че през лятото има храна,  а през зимата е в дeфицит. Мъжът не е бил толкова важен. Жената е считана за тази, която трябва да оцелее през цялата зима,  да износи плода в себе си, да роди и да изхрани рожбата си.  Само така видът ще може да оцелее! Затова природата е решила: мъжете да имат един хормон, който да носи към клетката (да я храни) и един да чисти (да изнася, когато е нужно).️ Жените имат 7 да носят и един да чисти! Така за един месец ние ставаме слончета, които да не успеят да го използват в следващите 7 месеца!. Яко, а?  

Какво да правиш?

↘ Намали стреса и кортизола –  лягай си вечер по-рано,  спи по 6-8 часа, дишай по – дълбоко, внимавай какво ядеш. Започни да се движиш повече.

⚗ Произвеждай повече ендорфин – стой на слънце,  усмихвай се, бъди щастлива. ⚗ За повече мелатонин – спи от 21:00 до 01:00 часа.

 За да контролираш щитовидните хормони – яж повече  морска храна и консумирай морска едра сол НЕРАФИНИРАНА!     

‼ Не увеличавайте приемa на въглехидратите и по – точно спри го щом цикълът ти започне! 

  Повдигай духа си: богатите на протеин храни  (ядките) съдържат голямо количество триптофан – аминокиселина, която участва в синтезът на серотонина (30 гр. кашу, шам фъстък или бадем ни набавят дневната доза).  

От проучване, направено през 2013г. става ясно, че   нивото на каротеноиди на оптимистите е с 13% по – високо от това на песимистите.   Наблягайте на оранжевите зеленчуци ( моркови,  тиква,  сладки картофи,   мандарини), които съдържат силни антиоксиданти.  Храните с фолиева киселина (Витамин В9) намалят депресията.  В една порция червена леща има 350 мг е дневния ни прием. Веселото тук е, че според проучване, публикувано в сп. “Neuropsychopharmacology”, бирата  също е в състояние да вдигне количеството допамин в кръвта.

    Не стой на синя светлина! От залез до изгрев не е хубаво да стоим на студена светлина (лампи, телефони, таблети, компютри, телевизори).  Вече са измислени програми и филтри за целта. Ако не ги ползваш, спираш регенерационите процеси в тялото си! 

Ако темета ти е интересна – коментирай я 

 Следващата статия може да бъде именно за това как ни влияе светлината.

Очаквай още: Защо пълнеем, защо се състаряваме, как да заспиваме и да се наспиваме бързо.  Зависимостта – Рак и светлина! Емоции и всичко друго!

 Страхотен ден, Чаровнице!

Прегърни щастието и му се наслади

Ема

Подобни статии