Полезна паста за зъби или…

Има ли перфектна паста за зъби?

Да! Само трябва да знаеш какво да търсиш!

Не съм зъболекар и няма да ти обяснявам какво трябва да има в една паста за зъби, за да имаш здрави зъби. НО знам какво НЕ трябва да има, за да имаш здраво тяло!

Колко често миеш зъбите си дневно – един, два пъти. А колко често си се замисляла какво съдържа пастата ти за зъби? Навярно никога. Иначе щеше да престанеш да се миеш с нея. Ползваме я ден след ден, месец след месец, година след година… Прекарваме в миене на зъби 2 190 минути годишно. НЕ си играй със здравето си на руска рулетка.

Нека ти покажа защо и как!

Една от използваните съставки е SLS – Sodium LaurylSulfate (натриев лаурил сулфат) и неговите производни (Ammonium Lauryl Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, TEA Laureth Sulfate, TEA Laureth Sulfate)Измислен е през втората световна война, за да се измива ръждата и маслото от танковете. В последствие се оценят неговите пенливи свойства. Това e евтин пенител, използван в над 90% от продуктите за лична хигиена – паста за зъби, измивни гелове, шампоани, маски, кремове и още много други. Той се натрупва в очите, черния дроб и мозъка.

Следва Триклозанът – силно канцерогенен. При наличие увеличава риска от инфаркт и инсулт.

Оцветителите:

Един от тях е синият. Като състав е Е133 или FD&C Blue Dye No.1 Синьото не е сред оцветителите, които се добиват натурално. Най-често се добива от петрол. Всички оцветители в храните, освен, ако не е чист екстракт от плод или зеленчук, причиняват риск от алергии, рак и липса на концентрация поради натрупване в мозъка, сърцето, черния дроб.

Celulose Gum – захари под едно или друго име. Тази съставка е канцерогенна. Слага се най-често в детските пасти, за да си мият децата зъбите с по-голямо удоволствие. Нали се сещаш, че те изяждат половината паста!?!

Хлорхексидин (chlorhexidine) – използва се като антибактериална съставка. Проблемът е, че унищожава и положителни и отрицателни бактерии. Така убива и нашата защитаваща флора от вътрешни инфекции. Така боледуваме по-често и имаме проблем не само с устната кухина, но и със здравето вътре в нас.

Триклозан – първоначално е регистриран като пестицид. Предизвиква рак, смущение на хормоните на щитовидната жлеза и влияе на сърдечната дейност. Свързва се с хлора във водата.

Парабени (PropylParaben, MethylParaben, ButylParaben, EthylParaben, Phenoxyethanol) – силно токсични вещества, консерванти, които се натрупват в тялото и причиняват хормонални нарушения.

TEA, DEA (триетаноламин, диетаноламин) – токсични, канцерогенни вещества.

Propylen glycol (пропиленгликол), Polyethylenglycol (полиетилен гликол или Антифриз) – токсични, канцерогенни вещества. Предизвикват изменения в черния дроб и уврежда бъбреците.

Формалдехид, толуен – токсични, канцерогенни вещества.

E210 — Benzoic acid – фенилкарбоксилова киселина. Може да причини астма.

E211 — Sodium benzoate, E212 — Potasium benzoate, E213 — Calcium benzoateПричиняват астма.

Сорбитол ( Sorbitol) Е 420 – причинява стомашно чревни разстройства и повишава риска от диабет.

Sodium Hydroxide – действа избелващи и разяждащо.

Carbomer – синтетичен полимер.

Sodium Saccharin – канцерогенно вещество.

Парафин – нефтен продутк, силно канцерогенен. Задържа токсините и възпрепятства проникването на кислород.

Глицерин – прави филм като стреч фолио. Защитава от вредните съставки, но спира и полезните, които идват с храната.

Флуорид – когато започнах да пиша статията, той беше първи. После осъзнах, че трябва да напиша цяла статия само за него! В противен случай, щях да те загубя между редовете и да не разбереш целия смисъл. Накратко? Леле, трудно е! Флуоридът е изключително пагубен за човешкото здраве. Блокира дейността на епифизата и нарушава секрецията на всички жлези с вътрешна секреция. Разрушава защитата на организма от свободните радикали. Те разрушават клетките, променят ДНК и предизвикват мутации. Верижно продължаваме с фатални клетъчни мутации не само в нашия организъм, но и в бъдещите поколения, които ще възпроизведем – нашите деца. Ако си забелязала всички статии, които пиша се въртят около сваляне на метаболитната възраст, кислород, свободни радикали. Е, този компонент разказва играта на всичко! Има го и във водата, която пием – чешмяната, минералната и в един момент количеството става прекалено много без да се усетим.

Има много вредни съставки и няма смисъл да се мъчиш да ги запомниш. Ако не си чела статиите ми за вредните вещества прочети ги! Токсична красота и Вредни вещества.

Проблемът във всички изброени съставки е натрупването. Срещат се във всички продукти и малко тук, малко там, накрая става едно голямо натрупване в организма ни. Миенето на зъби, слагането на крем сутрин и вечер, ползването на измивния ни гел, на сапуна ни за ръце… превърнали сме използването им навик. А реално това са продуктите, към които трябва да сме най-внимателни. НЕ да мислим колко често ще ядем шоколад, а да помислим с какво си мием зъбите всеки ден по 6 минути. Да погледнем състава на крема си и на ежедневните ни рутини.

Ако правиш нещо рутинно, то се убеди, че е полезно за теб! Превърни рутината в нещо полезно! Нека работи ЗА ТЕБ, а не СРЕЩУ ТЕБ!

Усмихнат ден, Прелест!

Ема 🙂

Подобни статии