Витамин С – какво всъщност прави

 

ЗАБЛУДАТА  

Вчера на личната консултации с Еги си говорихме за колагена. И си припомних колко неща правим наполовина.Не защото не искаме, а защото не знаем. Пием добавки, които са ни препоръчали, а не знаем, че не ги усвояваме поради друга липса. Така на първо място товарим организма, на второ хвърляме пари на вятъра. Не на последно място полагаме усилия и време, които сякаш никой не оценя.  Резултат – нулев.  После как да искаме пак да го направим. Когато полагаме усилия и не виждаме резултат, нямаме стимул да го правим отново! 
 
Ти би ли?
 
Когато приемаме колаген под каквато и да е форма, ни трябва задължително  Витамин С!  Ако взимаме желязо също не можем да го усвоим без Витамин С.
 
 Да видим какво всъщност прави  Витамин С и какви грешки да не правим: 
 
 Ще започна с част от поуката:  Витамин С (аскорбинова киселина) не се синтезира в организма.  Трябва да си я набавяме странично. Ако си я набавим с  хапче, качеството често не е задоволително.  Организмът запълва нужния запас с  ниско качество и ако ядем лимон след това (високо качество), той не го обработва. Казва: “Аз имам достатъчно, изхвърляй го в канала.” И го изпишкваме. Затова е хубаво, ако приемам витамин С, това да е вечер. Така няма да влияе на храната,  която сме изяли през деня.  А само ще допълва!!!
 
Витамин С има силно антиоксидантно действие, което означава, че се бори със свободните радикали в тялото – причинителите на рак и много други заболявания. Чисти шлаките и токсините. Ако се съчетае с Витамини Е и А, става здравна бомба. Нещо като водопад. Хваща и те изчиства от основи. Витамините А, Е и С са взаимосвързани. Всеки един от тях увеличава силата на другия. Нещо като Батман, Батгърл и Робин.  Сам по себе си всеки си го бива. НО заедно…. хм… 
 
Когато работих като козметик, винаги смесвах Витамин С, Ретиноиди (Витамин А), Витамин Е и колаген. Лицата на клиентите ми се подмладяваха с по 10-20 години за една процедура. Проблемът беше, че те не се хранеха и не си набавяха витамини и отвътре. Така кожата се насищаше, накисваше, НО за месец. И другия месец пак и пак и пак, и пак…
 

Познато ли ти е?

Помниш ли статията за колагена? Витамин С стимулира синтеза на колаген. 30% от протеините в тялото ти са колаген. Имаш го в мускули, кости, кожа, органи… той е навсякъде! Няма Витамин С – нямаш колаген. Състаряваш се! Качеството ти пада! Качеството ти на тъкани и органи. Качеството ти на сън. Качеството на функциониране. Качеството ти на живот! Не го искаш, нали?

 
Имаш колаген – нямаш рани. Витаминът помага за заздравяването на раните. Рана не е задължително разкъсана кожа. Може да е белег, може да са стрии, може да е разтегната кожа от бързо наддаване или отслабване.
Всеки трети страда от ниски нива на желязо. Пие таблетки, добавки, ампули, слагат му инжекции, яде коприва, а съчетава ли го с Витамин С? Няма витамин С – няма усвояване на желязо. Желязото е в тъканите, зъбите, костите.
Кои са най-богатите на Витамин С храни? Не са лимоните! Шипките имат 1250 мг на всеки 100 грама, а цитрусите едва 50 мг на 100гр. Аз обичам плодовете на бaобаба. Продават се стрити и се слагат в смутито или в чай. Прахът им има леко кисел вкус и е много свеж. В 100 грама има 350 мг. А в дневна доза от 15 грама има 52 мг. Шипковото брашно също ми харесва и също го добавям в смутито сутрин за закуска. НО има един трик! Витамин С умира от термична обработка и бързина! Много хора си правят фреш от моркови и цитруси заради Витамин С. При бързото завъртане на сокоизстисквачката витамин С се окислява от въздуха. Това окисляване го превръща в дехидроаскорбат. По същия начин се окислява, когато престои 2-3 часа в чаша. Или таблетката е била отворена на влага и кислород. Ако Витамин С пази клетката млада, жива и здрава. Дехидроаскорбатът я уврежда!
 
Термичната обработка го унищожава. Както и много други полезни елементи в храната ни. Затова препоръчвам да се консумират в суров вид!
 
Друг голям плюс е подпомагането му на преноса на кислород към мозъка. Така мозъкът е жив!
 
Като настинем, първото нещо, което пием е Витамин С! Защо? Защото освен антиоксидант, той покачва силата и броя на белите кръвни телца в кръвта. Те имат функцията да откриват, разрушават и изяждат вирусите, бактериите и раковите клетки.
 
От Витамин С зависи цветът на кожата ти! Искаш бяла, сияйна кожа без несъвършенства? Трябва й кислород, движение и Витамин С! Искаш да свиеш порите, да изгориш акнето и да махнеш фините бръчки? Мажи всеки ден с лимон, стой 20 минути и измий. 
 
Целта на всяка една моя статия е след прочита й, не да запомниш всички неща, а да придобиеш навик! Навик, за който да не мислиш постоянно. Когато ядеш нещо с цел прием на желязо, калций или колаген, винаги взимай и Витамин С. Ако ядеш спанак, лапад, костен бульон или млечни, добави нещо кисело (цитрус, шипки или друго). Ако ядеш месо и ти е тежко, добави лимон. Киселината ще разгради бързо храната, ще усвоиш нужното и готово. Но ако е нещо леко и добавиш лимон… ще огладнееш бързо!
 

Усмихнат и свеж ден, Неотразима!

Ема

 

Подобни статии