FLEUR DE SEL – НАЙ-ЧИСТАТА МОРСКА СОЛ

14.80лв.

“Цвете на солта” е най-високия клас сол, не се подлага на никаква обработка, събира се само ръчно и в много малки количества!

“Цвете на солта” съдържа естествен йод и бетакаротин, който се образува от едноклетъчно водорасло.

Подпомага насищането с микроелементи и спира отоците в тялото.

Наличностите в България се изчерпват на всеки 6-8 месеца, за да си сигурен/сигурна, че ще има сол за теб, е добре да направиш поръчка сега,  а ние ще ти я изпратим, когато е налична при нас.

200гр.

 

Код: 0007 Категория:

Описание

Какво е Fleur De Sel?

Това е най-чистата и първично получена сол. Тя се образува на повърхността на солниците, а формата и прилича на цъфнал цвят. Когато аз се запознах и опитах тази сол за пръв път, водих семинар на о. Бали. Там получаваха тази сол от кората на палмите, намиращи се на брега на океана. 

Благодарение на естественото образуване, внимателното ръчно събиране и пакетиране на солта, тя запазва максимална част от минералите, микро и макроелементите йод, калций, магнезий, калий цинк, манган, желязо. Смята се за най-ценната по качества и вкус, затова и има най-висока цена в света! Също така има много по-голямо количество влага от обикновената сол (до 10% в сравнение с 0,5% за обикновената сол), тя няма да се разтвори веднага на езика ти, така че вкусът се задържа дълго. Благодарение на минералите в нея тя има по-интересен аромат. Тези елементи правят вкуса на fleur de sel дори по-солен от този, на обикновената сол и й придават аромата на морето.

Единственото място в България с възможност да се добива тази сол е в района на  поддържан резерват “Атанасовското езеро” край Бургас. 

Още за нея и свойствата й ще намериш по-надолу в страницата. Но преди това нека те попитам нещо.

Използваш ли силата на солта?

Макар днес, да не се говори за това, от древни времена качествата на солта са безумно ценени. Добрата сол има способността да изчисти тялото от токсини и да го пречисти. А вредната сол, ни кара да задържаме течности, да правим целулит, да имаме тъмни кръгове, да отичаме и да влизаме в дехедратация. Стана ли ти интересно? Ще ти споделя част от “Шокиращо полезна книга” с повече подробности:

“Защо ни се яде солено? Защото имаме дефицит на минерали в организма. Помните ли на село как баба и дядо даваха на козите и овцете едно голямо парче морска сол, а те правеха малки дупчици в нея от близане?

Рафинираната сол – често съдържа алуминиев агент срещу слепване (токсичност), както и други съставки, които водят до задържане на вода, високо кръвно налягане, бъбречни проблеми. За съжаление, рафинираната сол е навсякъде!

Маслините, сиренето и всичко солено е именно овкусено с тази сол, освен ако изрично не е написано върху етикета  “с нерафинирана едра морска сол“. От рафинираната сол най-често крайниците отичат, получава се силно главоболие.

Хималайска сол – НЕ! Тя е камък със солен вкус, стоял на слънце – земна сол. Тя не е жива! Помниш ли статията за отрицателния заряд? Нейният е положителен! Тя е мъртва и със солен вкус. Със същия успех можеш да ядеш кашон. 

Земната и рафинираната сол са с променена молекулна структура, остават в тялото ни дълго, подуват ставите и причиняват бъбречни проблеми. 

Нерафинираната морска сол, както е Fleur De Sel e 78% натриев хлорид, 11% магнезиев хлорид, по-малко магнезий и калиев карбонат, и следи от други важни минерали. Представете си как се образува морската сол – в морето!

Минералите се групират един до друг от изпаряването на водата и се натрупват. Тя е жива. От нея не ни се яде още повече солено. Слагаме малко и получаваме нужното.

Протеиновите типове, както и хората, пиещи много вода над нормата от 0,033 литра на свой килограм телесно тегло, имат нужда от повече сол.

Ако пиете много вода, вие измивате минералите от клетките си. И изпадате в дефицит. 

Тук е важно и дали пиете кафе или консумирате други обезводняващи напитки и храни. На всяко кафе трябва да пием по 500 мл. над нормата си.

Хора с ниско кръвно, на които често им причернява или имат сърцебиене, могат да добавят по зрънце едра морска сол във водата си. Не е нужно да става солена, a да е вкусна!

Защо? Солта влияе на нивото на електролитите в организма. Когато те са ниски се случват гореописаните неща. Това е трик, който се използва от атлетите при тежки летни тренировки

За какво помага солта?

– премахва излишната киселинност от клетките и специално от мозъка

– помага за балансиране на кръвната захар 

– нужна е при абсорбирането на хранителни вещества през чревната система. А както знаете, най-голяма част от тях се усвояват именно там
 

– помага срещу мускулни крампи

– нужна е за здравата структура на костите 

Как работи мозъка ни?

Той изпуска вещество, което ни кара да ни се яде солено.

Започваме да мислим за маслини, сирене, чипс, пуканки и какво ли още не със сол.

Попадайки в устата ни, стомахът отделя ензимите, които са нужни за обработката им и извличането на минералите. Солта стига до стомаха и…. няма минерали! 

Мозъкът пак повтаря действието и пак ни кара да ни се яде солено. Пак приемаме нещо със сол, действието се повтаря.

Ако до сега са ни трябвали 10 единици, то вече имаме нужда от тези 10 + още 10 (които е трябвало да обработят вторите ензими). И така, докато накрая не искаме постоянно солено и не солим всяко ястие до побеляване. Краката и ръцете ни са все отекли. Не можем да се концентрираме. 

Пръстите ни са подути всяка сутрин и пръстените по ръцете ни не помръдват, очите са с торбички, краката с целулит , имаме меко от вътрешната страна на бедратаи т.н.

Много обичам да давам Пепи за пример. Тя ме послуша, като замени в менюто си само солта и свали 2 кг за 10 дни и махна всички отоци.

Обработват солта с химикали, извличат минералите и ги слагат в животинската храна и в добавки.

Хората си купуват сол, за да имат солен вкус и ще продължат да купуват все повече и повече, защото имат нужда от нея поради дефицита.

Накрая започват проблемите, които лекуваме с добавки и таблетки. При положение, че е толкова просто! Яж правилната сол!

Как се получaва Fleur De Sel?

Един от методите за събиране на морска сол е да се извлече морска вода в блатни басейни или солници и да се остави водата да се изпарява, оставяйки след себе си солта, която е била разтворена в нея. Докато водата се изпарява, по-голямата част от солта се утаява на дъното (и по-късно се събира като обикновена морска сол), но някои кристали на солта плуват по повърхността на водата, образувайки деликатна кора от сложни пирамидални кристали. Това е fleur de sel. Тази сол се събира на ръка, с традиционни методи, като се използват традиционни инструменти. След събирането, солта се поставя в специални кутии, за да изсъхне на слънце и да не се нарушат люспите. В исторически план работниците, които събирали fleur de sel, били жени, защото кристалите на солта са толкова деликатни, че трябва да бъдат събрани от „по-нежния“ пол.  Извлечена от соленото море, като крем от мляко, fleur de sel е наричана „сметаната на солниците“. Наричат я още „хайвер от морски соли“ или в буквален превод “цветето на солта”.

Fleur de sel може да се събира само когато е много слънчево, сухо и с бавен, постоянен вятър. Поради естеството на образуването си, fleur de sel се произвежда в малки количества. Поради това и трудоемкия начин, по който се добива, fleur de sel е най-скъпата от солите. Този метод за образуване и събиране на сол води до образуване на солни кристали, които не са еднородни. Fleur de sel има много по-голямо количество влага от обикновената сол (до 10% в сравнение с 0,5% за обикновената сол), което позволява на кристалите да се слепват във форми, подобни на снежинка. Влагата означава, че fleur de sel няма да се разтвори веднага на езика ти, така че вкусът се задържа дълго. Тъй като е нерафинирана, тя не е само натриев хлорид. Други минерали, като калций и магнезиев хлорид, й придават по-интересен аромат. Тези елементи правят вкуса на fleur de sel дори по-солен от този, на обикновената сол и й придават аромата на морето.

Абониране
Известявай ме за
guest
Inline Feedbacks
View all comments