Прибиране на Диастаза

99.00лв.

Бързи, лесни и работещи техники за прибиране на диастазата

Достъп до лекцията – 3 месеца

Описание

Преди да започнеш курса е важно да знаеш дали имаш диастаза. Нека проверим:

1. Легни на пода по гръб със свити колене.

2. Повдигни глава сякаш искаш да погледнеш корема си или сякаш ще правиш коремна преса

3. С пръстите на ръката опипай коремните мускули от двете страни на пъпа (надолу и нагоре) и провери колко е раздалечаването между мускулите от ляво и от дясно. Ако пръстите ти потъват и кухината, която се образува е по-голяма от 1-2 пръста – имаш диастаза. Ако разстоянието между мускулите е повече от 3 см. е одбре да се консултираш с лекар.

Ако отговорът е положителен, то този курс ще ти помогне в бързи и лесни стъпки да прибереш диастазата. Но нека разгледаме проблемът в дълбочина.

По време на бременност от 6 до 9 месец всички жени получват разтваряне на коремните мукули получвайки диастаза. Проблемът идва след това. 75% от жените я запазват само през първите 8 седмици след раждането и я коригират, но при 25% може да остане завинаги, ако не се коригира. По друг начин казано всяка 4та жена остава с дълготрайна диастаза след раждането. НО ако предприемем мерки, този проблем бива решен. 

Защо се появява диастазата?

По време на бременноста матката разтяга коремните мускули естествено, за да има място за бебето. След раждане матката започва постепенно да се свива и коремните мускули отново да се съберат. Тук идва и момента, колко кг сме качили, защото ако качим повече килограми в началните месеци, ние получваме това разтягане по-рано.Също така, колко сме били активно преди бременността, защото при слаба коремна стена е по-вероятно трудно възвръщане след това. Ако сме имали слабост, натегнати или разтегнати мускули, ако сме имали изркивяване в рамената напред и скъсяване на диафрагмата и керемните мускули, съединителната тъкан между тях става нееластична и връщането обратно е много по-трудно. НО дори и така, пак можем да върнем здравия вид на корема си.

Кои са факторите, които провокират диастазата? 

Основния фактор е бременността, но диастаза се наблюдава и при мъже, жени, които не са раждали, както и бебета.

При бебетата тя се дължи на недоразвита съединителна тъкан. При мъжете може да се получи вследствие неправилна стойка на тялото и наличие на излишни коремни мазнини.

Напъните по време на раждане, ако са индуцирани от лекарския екип, преди жената да има естествени напъни, водят до силно напрежение върху съединителната тъкан.

Излишните килограми и увеличените мазнини в областта на корема (външните теглят, вътрешните бутат), които се получават в следствие на липса на движение, хормонален дисбаланс като инсулинова резистенстност, в следствие на често хранене, консумаци яна бързи въглехидрати и сладки неща, изтощение на надбъбречните жлези, естрогенна доминантност, също допринасят за развитието на диастаза.

Липсата на колаген в организма, която се наблюдава с напредване на възрастта, също отслабва съединителната тъкан. Като тук върху колагена влияят – стреса, захарта и всички разпадащи колагеновите влакна храна, алкохола, синята светлина и др. 

До какви усложнения може да доведе диастазата ако не се коригира?

Диастазата и отпуснатото коремче освен чисто естетично, води до слабост на коремните мускули. От там се появава чупка в кръста, нятагане на кръсните мускули и претоварване в кръста и прешлените в тази зона. Те от своя страна отговарят за отгани като – пикочо-полова система, тънко и дебело черво, долни крайници. При проблем там често с е получва запек, а от там и токсикация на цялото на тяло, поради застойните състояния в червата, а от и пропускливи черва, слаба памет и още много усложнения. Слабостта в коремните мускули води и до развие херния. 

Приеми, че долната коремна стена държи цялото ти тяло изправено, а от това зависи как функциора всичко в него. Това главната ти ос, за която трябва да се грижиш!

Как се премахва диастазата?

За да я махнем напълно е нужно комплексно решение. 

1. Корекция на стойката и навиците продизвикващи проблема

2. Корекция в хранителните навици, за да спрем подуването на корема, възпалителните процеси в червата

3. Фиксация на корените мускули

4. Премахване на сраствания и блокажи от гърба и корема

5. Правилни тренировки, натоварващи и активиращи точно нужните зони

Ако раздалечаването на мускулите е по-голямо от 3-4 пръста или има наличие на херния се налага оперативна намеса. В такива случаи е нужна консултация с хирург. При всички положения е добре отначало да се опита с упражнения и промяна в ежедневните навици, освен ако не става дума за вече развита херния.

Как да предотвратим появата на диастаза?

  • Не вдигай тежко по време на бременоста и по-точно, внимавай с неправилното вдигане на тежести по време, преди и след бременноста.
  • Избягвай обездвижването и се старай да имаш 4-5 пъти в седмицата по 40-50 мин тренировки (танци, разходки – като при тях е нужно да бъдат в правилна позиция на тялото).
  • Не носи високи токчета за дълги периоди от време и по-добре ходи само с равни и меки обувки.
  • По време на бремеността при ставане от легнало положение първо се завъртай на едната страна.
  • Храни се балансирано и не допускай излишни килограми.
 

Какво да НЕ правим при диастаза?

Ако имаш диастаза, не опитвай да го прибиреш с упражнения като коремни преси и планк, защото може да влошиш положението. Не ставай рязко и не вдигай тежести. Не носи колан за тренировки по време и след това, не носи дрехи с с висока талия!

 

Ако имаш повече от едно изкривяване, ти препоръчвам да вземеш курса “Перфектна фигура”. Там ще коригираш коремчето, бедрата, ще изправиш колената, ще премахнеш чупаката в кръста и плешките, ще имаш достъп до 3 лекции по 2 часа, като едната е за хрната и как да оправиш цялостния си режим. А ако имаш и блокажи, то той в съчетание с масажа с топка ще сътворят чудеса с живота и тялото ти. 

Абониране
Известявай ме за
guest
Inline Feedbacks
View all comments