Синя светлина – какво представлява и как ни вреди

Какво е синя светлина?

Част 2

Как да свалим кортизола и да вдигнем мелатонина вечер за оптимален сън и дори по-бързо наспиване? След 18:00 часа трябва да блокираме колкото можем повече от синята светлина (400-500nm), която влиза в очите ни.

Най-простият начин за това е на телефона и на компютъра да сложим програми, които блокират синята светлина. За телефони това са Iris (световно известна българска програма, която има прост безплатен и оптимален, платен вариант) и twillght (с безплатния Iris докарват приемливо количество червен цвят, което неутрализира синия). Iphone имат в настройки – Accessibility тази опция, а компютрите могат да изтеглят f.lux и да нагласят на 1200К, което е доста добре. Екраните стават червени, защото червеното е антидота на синьото, повдига мелатонина, успокоява ни и намалява напрежението в очите.

О да, синята светлина от екраните е това, което води до късогледство, болка и напрежение в очите, и дори възпаление в цялото тяло, което ще обясня друг път. Ако горните програми ни харесат, можем да направим крачка напред като си поръчаме очила,  блокиращи изцяло синята светлина и ги слагаме в 18:00 часа вечер (като UVEX за 9 долара от Amazon). Това ще ни подготви за лягане навреме и ще се чувстваме много по-отпочинали на следващата сутрин.

Аз преди си лягах в 23-24:00 часа и ми трябваха 8 часа сън за наспиване и само няколко минути, за да успея да заспя. Тогава дори използвах гореспоменатите програмки, но все още всяка крушка има излъчваща синя светлина. Когато започнах да слагам очила, блокиращи синята светлина в 18:00 часа и дори червени очила в 20:00 часа, аз започнах да си лягам преди 22:00 часа и да се наспивам не за 8, а за 7 часа! Имам клиенти, които без очила, само с намаляване на светлините в стаята, използване на гореспоменатите програмки и лягане в 21-22:00 часа вместо в 01-02:00 вечер, започнаха да се наспиват за 7 часа, вместо за 11!

Хора, с това печелите не само енергия, а и време! Времето, умножено по енергията, която имате определя колко можете да живеете и постигнете през живота си.

 

 

А, ако имаме твърде много синя светлина и през деня?

Еволюирали сме на тази планета със слънчевата светлина. Слънчевата светлина има почти толкова количество червена светлина, колкото и синя. През деня двете се балансират. Когато компютъра или лампата ни имат много повече синя, това е като да поставим извънземно слънце на небето – тялото ни се обърква и претоварва. Опитва се да се активира твърде много, което го изтощава. Пример – когато компютъра ми свети нормално, ако стоя 5 часа на него, ми се доспива и съм изтощен. Ако блокирам достатъчно синя светлина от него мога да седя цял ден и да не усещам умора от това.

Добре – кои са най-добрите лампи за през деня? Трябва да бъдат възможно най-жълти, но и най-жълтите LED(2700К) пак имат твърде много синьо, флуоресцентните премигват постоянно и водят до кървясали очи, главоболие и други проблеми. Старите нормални крушки с жички, които не са енергоспестяващи – те имат най-близък до слънчевата светлина синьо-червен баланс и са най-добре за физиологията ни. И все пак вечер след 18:00 часа трябва да блокираме синята светлина. Ако не ви се занимава с друго – използвайте у вас свещи или газови лампи, стига изпаренията да ви понасят. Ще видите колко добре влияе огъня вечер и колко уникално ще се чувствате от него, колко добре ще спите след това!

Проучванията показват, че дори точка светлина зад коляното повдига кортизола, така че вечер трябва да спим в изцяло тъмна стая, без светлинки от рутери и мигащи телефони, както и с дебели пердета на прозорците.

На часовника в главата ни са му нужни от 30 до 90 секунди светлина сутрин, за да разбере, че слънцето е изгряло и да започне процесите за събуждане, вдигане на кортизол и сваляне на мелатонин. Така, че вечер, ако ставаме, трябва да сме с очилата, свещ или много слаба светлина, защото едно пускане на лампата прекъсва регенерацията ни, независимо дали после ще заспим отново. Припомнете си какво е да не сте спали цяла нощ и да изгрее слънцето. Истинската умора усещаме едва тогава, когато дойде светлината на сутринта, защото тялото ни иска да си почива, но слънчевата светлина, която влиза в окото, му казва, че е време да се събужда и това е като да умираме за сън, а някой от страни да ни бута постоянно и да ни казва СТАВАЙ, СТАВАЙ, СТАВАЙ!

Усмихнат ден!

❤С любов,Емилия

Прочети първата част на статията ТУК.

Подобни статии