ПЛОСЪК КОРЕМ или…

   … ФЛЪФИ КОРЕМЧЕ – КОЙ Е ВИНОВНИКЪТ да нямаме плосък корем?️‍♂️

  КОРТИЗОЛ и други заподозряни

Не знам някой, който да не иска плочки на корема!  И познавам малцина,  които наистина успяват да ги имат.  Пазарът е залят с вълшебни хапчета и уреди, но колко от тях работят в наша полза?  В съзнанието ни еквивалент на плосък корем е глад, лишение, стрес. УЖАС!!!   

 Напълняването в определена зона се дължи на определен хормон. Постоянно ми се случва да ми кажат: “Аз трупам само на дупе!”  “Аз трупам само на корем!”  Това е така, защото всеки хормон влияе на определена зона. Помните ли лампите на таблото на колата?   Корем = високо ниво на кортизол.  

 Какво е кортизол?  Това е хормона на стреса.  Синтезираме го при стрес , недоспиване , гладуване.

Когато имаме високи нива на Кортизол:
✖ увеличаваме загубата на мускулната маса
✖ забавяме метаболизма
✖ намаляваме горенето на мазнини
✖ трупаме мазнини в коремната област
✖ имаме ниски тестостеронни нива (голяма обща умора, по-малко сила и др.)
✖ увреждат се тъкани и органи
✖ забавя се регенерацията на организма
✖ има наличие на постоянна и лесна раздразнителност
✖ постоянна умора без видима причина
✖ състояние на плачливост
✖ ускорен пулс
✖ високо кръвно

✅За да имаме много релефен корем, ние жените трябва да имаме 10-12% телесни мазнини разпределени по цялото тяло. Под 10 % цикълът изчезва и хормоналния дисбаланс е на 100% с краката нагоре.
За да бъде релефен, сладко – очертан и загатнат коремът ни, трябва да сме 12-15% мазнина. Мъжете от своя страна трябва да са на 10-12%. Как става това?
‼Определено НЕ с гладуване ‼, а с подходящ хранителен режим и с правилната тренировка.

Какво значи стрес за организма? Нещо, което руши нормалната му функция. Хммм….. да видим:

✖Недоспиване – тялото ни трябва да спи по 6-8 часа. ⏳От 21:00 до 01:00 часа произвеждаме МЕЛАНИН, а от 22:00 до 02:00 часа регенерираме  ФИЗИЧЕСКИ и от 02:00 до 06:00 часа – ПСИХИЧЕСКИ. А ти кога си лягаш?

✖Неправилна тренировка – тренираш само за корем. Стресираш само коремната област. Тялото не отслабва само на едно място. ✅То отслабва цялостно!✅Убиваш се на тренировката и два дни тялото го боли жестоко. Това е стрес. Все едно някой да те пребие от бой и после да иска да си усмихнат. Трудно, а?

✖Храната – яденето на прекалено мазни, преработени и консервирани храни директно пречи на отслабването, независимо какви и колко упражнения правиш. Така възпрепятства редукцията на мазнини по талията и корема.
Повечето диети казват – “не яж мазно”! Полезните мазнини, мононенаситените и полиненаситените мастни киселини помагат за редукцията на мазнини. Те допринасят за правилното делене на клетките✅, регулирането на метаболизма✅ и топенето на мастната тъкан около талията. ✅От мазно не трупаме мазно! ✅Вече говорихме как храната влияе на емоциите.

‼Неправилна храна = депресия, стрес.‼

✖Липса на фибри – фибрите допринасят за изгаряне на коремните мазнини. ✅Те регулират метаболизма, кръвната захар, инсулина, работата на стомашно – чревния тракт и теглото. Фибрите освобождават от токсините и създават усещане за дълготрайна ситост.

Редовно ми казват: “НЕ ям СОЛ!”  Защо??

В солта има над 72 минерала, които ти трябват!!! ‼С тях изграждаш тъкани и органи. Представи си бял лист, лепило и цветно блокче. Ако имаш и трите можеш да сътвориш всичко. Сега си представи, че нямаш лепило! Слагаш белия лист, цветните парченца, сътворяваш чудо, но вдигаш и …. всичко е на земята. Всичко е нестабилно, крехко и нетрайно.

Яж сол! НО яж едра, сива, мазна морска сол!? НЕРАФИНИРАНА!

Алкохол, бяло брашно, бяла захар, рафинирана сол = 100% стрес. Те причиняват инфекции в тялото. За ЗАХАРТА и СОЛТА имаме цели статии.

✖Липса на магнезий – при дефицит на магнезий имаме по – високи нива на кръвна захар и инсулин. ↗Това причинява натрупване на коремни мазнини. Консумацията на храни, богати на магнезий, понижава кръвната захар и инсулина, ♻ускорява изгарянето на мазнините и понижава риска от диабет. ↘Храни, богати на магнезий са авокадото, тъмнозелените листни зеленчуци, ядките, семената, рибата, бобовите и още много други.

✖Ядем бързо – ⌚коремът ни се засища около 10 минути преди мозъкът ни да ни го съобщи. Днес от ежедневието си сме се изкривили да ядем много бързо. За 10 минути се нахранваме “като фитки”. Затова и много често ни е тежко. Ролята на ЗЪБИТЕ е да разкъса храната и да я направи на смути. ❗А НЕ на стомаха ни! ❗Първо ядем 2 пъти повече, второ на парчета! Как да смелим и усвоим храната така? Все сме подути и ни е тежко.

✖Скелетни и мускулни дисфункции. Атрофия или пренатягане в мускулите причиняват изгърбвания, изкривявания, затлачване, липса на хранителни вещества.

Тялото не е глупаво! Кой нормален при стрес, дефицит и липса ще ползва, вместо да складира за черни дни? Ти ще знаеш, че ще дойде зима и няма да си правиш зимнина. Да бе, да!

Коремните мазнини са най-опасните излишни мазнини в цялото тяло. Те застрашават здравето и живота. Прекомерното натрупване на мастна тъкан около корема и талията увеличава в пъти риска от диабет, сърдечносъдови заболявания❤, рак и хормонални проблеми.

✍Стегнатият корем означава преди всички ЗДРАВО ЯДРО! Означава, че имаш правилна стойка, дишаш добре, храниш се добре, имаш добра лимфна и кръвоносна циркулация. Обмяната на веществата е на ниво, притока на кислород е супер, регенерацията на тъканите и органите е на 100%. Затова не казвай: “Това е до ген!” Замисли се какво от нещата горе НЕ правиш и какво правиш!

☀Пожелавам ти един незабравим ден, изпълнен с много усмивки! ☀Защото си прекрасна и го заслужаваш!

Ема 

Подобни статии