СОЛ – как да изберем правилната

Сол или как да изберем правилната?

Рафинираната сол – често съдържа алуминиев агент срещу слепване (токсичност), както и други съставки, които водят до задържане на вода, високо кръвно налягане, бъбречни проблеми. За съжаление, рафинираната сол е навсякъде!

Маслините, сиренето и всичко солено е именно овкусено с тази сол, освен ако изрично не е написано върху етикета  “с нерафинирана едра морска сол“. От рафинираната сол най-често крайниците отичат, получава се силно главоболие.

Една от причините за това е обработката на тази сол с цел извличане на минералите от нея и продажбата им след това под формата на таблетки и добавки.

Капакът на историята беше след като прочетох публикация на тази на тема през 2015г. В нея беше описано как котешката и кучешката храна са единствените (като изключим храната за космонавтите), които в цял свят трябва да докажат, че могат да поддържат живот в продължение на една година при условие, че животните се хранят само с тях.

Идеята наистина е потресаваща. Минералите са ни нужни, за да съществуваме правилно и пълноценно. Как да ги набавим? Да купуваме таблетки, вместо да ядем сол? 

За какво помага солта?

– премахва излишната киселинност от клетките и специално от мозъка

– помага за балансиране на кръвната захар 

– нужна е при абсорбирането на хранителни вещества през чревната система. А както знаете, най-голяма част от тях се усвояват именно там
 

– помага срещу мускулни крампи

– нужна е за здравата структура на костите 

Как работи мозъка ни?

Той изпуска вещество, което ни кара да ни се яде солено.

Започваме да мислим за маслини, сирене, чипс, пуканки и какво ли още не със сол.

Попадайки в устата ни, стомахът отделя ензимите, които са нужни за обработката им и извличането на минералите. Солта стига до стомаха и…. няма минерали! 

Мозъкът пак повтаря действието и пак ни кара да ни се яде солено. Пак приемаме нещо със сол, действието се повтаря.

Ако до сега са ни трябвали 10 единици, то вече имаме нужда от тези 10 + още 10 (които е трябвало да обработят вторите ензими). И така, докато накрая не искаме постоянно солено и не солим всяко ястие до побеляване. Краката и ръцете ни са все отекли. Не можем да се концентрираме. 

Пръстите ни са подути всяка сутрин и пръстените по ръцете ни не помръдват, очите са с торбички, краката с целулит , имаме меко от вътрешната страна на бедратаи т.н.

Много обичам да давам Пепи за пример. Тя ме послуша, като замени в менюто си само солта и свали 2 кг за 10 дни и махна всички отоци.

Обработват солта с химикали, извличат минералите и ги слагат в животинската храна и в добавки.

Хората си купуват сол, за да имат солен вкус и ще продължат да купуват все повече и повече, защото имат нужда от нея поради дефицита.

Накрая започват проблемите, които лекуваме с добавки и таблетки. При положение, че е толкова просто! Яж правилната сол!

Но каква сол? Хималайска?

НЕ! Тя е камък със солен вкус, стоял на слънце – земна сол. Тя не е жива! Помниш ли статията за отрицателния заряд? Нейният е положителен! Тя е мъртва и със солен вкус. Със същия успех можеш да ядеш кашон. 

Земната и рафинираната сол са с променена молекулна структура, остават в тялото ни дълго, подуват ставите и причиняват бъбречни проблеми. 

Нерафинираната морска сол – 78% натриев хлорид, 11% магнезиев хлорид, по малко магнезий и калиев карбонат, и следи от други важни минерали. Представете си как се образува морската сол – в морето!

Минералите се групират един до друг от изпаряването на водата и се натрупват. Тя е жива. От нея не ни се яде още повече солено. Слагаме малко и получаваме нужното.

Протеиновите типове, както и хората, пиещи много вода над нормата от 0,033 литра на свой килограм телесно тегло, имат нужда от повече сол.

Ако пиете много вода, вие измивате минералите от клетките си. И изпадате в дефицит. 

Тук е важно и дали пиете кафе или консумирате други обезводняващи напитки и храни. На всяко кафе трябва да пием по 500 мл. над нормата си.

Но това ще го обсъдим подробно в някоя друга статия.

Хора с ниско кръвно, на които често им причернява или имат сърцебиене, могат да добавят по зрънце едра морска сол във водата си. Не е нужно да става солена!

Защо? Солта влияе на нивото на електролитите в организма. Когато те са ниски се случват гореописаните неща. Това е трик, който се използва от атлетите при тежки летни тренировки.

На въпроса: Коя сол да изберем? Аз бих отговорила: 

Какво е Fleur De Sel?

Това е най-чистата и първично получена сол. Тя се образува на повърхността на солниците, а формата и прилича на цъфнал цвят. Когато аз се запознах и опитах тази сол за пръв път, водих семинар на о. Бали. Там получаваха тази сол от кората на палмите, намиращи се на брега на океана. 

Благодарение на естественото образуване, внимателното ръчно събиране и пакетиране на солта, тя запазва максимална част от минералите, микро и макроелементите йод, калций, магнезий, калий цинк, манган, желязо. Смята се за най-ценната по качества и вкус, затова и има най-висока цена в света! Също така има много по-голямо количество влага от обикновената сол (до 10% в сравнение с 0,5% за обикновената сол), тя няма да се разтвори веднага на езика ти, така че вкусът се задържа дълго. Благодарение на минералите в нея тя има по-интересен аромат. Тези елементи правят вкуса на fleur de sel дори по-солен от този, на обикновената сол и й придават аромата на морето.

Единственото място в България с възможност да се добива тази сол е в района на  поддържан резерват “Атанасовското езеро” край Бургас. 

Повече за тази сол можеш да видиш тук във Fleur De Sel. 

Изпробвайте и споделяйте, защото знанието е ценно, когато е споделено!  

Ако съберем 50 лайка, ще ви споделя изпитана стара рецепта на руски лечител, която се предава през векове в поколенията му. Тя лекува дихателни заболявания, причинени от много видове бактерии.

Усмихни се, Прелест!

Ема

Подобни статии