Коя е полезната поза за сън?

КОЯ Е ПРАВИЛНАТА ПОЗА ЗА СЪН И КАК ДА СПИМ?

ЧАСТ 4 
ИЗ “ЛОШИТЕ НАВИЦИ”

 По време на кампанията ни „Изправи се сам за 6 седмици“,  качих лайфче за правилните и неправилните позиции. Дадох примери коя поза в ежедневието ни какво ни причинява.  От това как седим,  как караме колата,  как спим, как гледаме телевизия до това как вдигаме детето и как клякаме. Ако не си я видяла, намери “Здравна Академия Белчеви” във #Facebook. Страницата е специално за кампанията!

 В ежедневието си правим хиляди рутинни неща, за които дори не се замисляме.  А те определят качеството ни на живот! Те определят какво е здравословното ни състояние. Какви хормони се отделят в тялото ни!  Как се чувстваме емоционално!   Как изглеждаме!

Един от тези навици е как спим.   До преди да забременея, спях “на кравайче”,  сгъната на 20, с оплетени крака с половинката, ако не, то във възглавницата. С ръка някъде под всичко останало. Събуждах се с изтръпнали крайници и подскачах комично из стаята, докато игличките изчезнат.  Макар, че от друга страна е весело. Казват, че когато не си чувстваш ръката, не е твоя. ✖ А нещата, които е направила… не си бил ти… Какво? Не, не бях аз… не знам какво си мислиш!  Въпросът е, че когато спим на една страна, гръбнакът е под формата на буквата “С”, а може и на “S”.   Гръбнакът се изкривява! Когато ставите са под ъгъл, кръвоносните и лимфните съдове са прищипани. ✖ Тъканите не се хранят и не се чистят. ✖ Някои мускули са под 12 часа в напрежение.  Представи си една пръчка, забита в земята. На единия й край има вързани два ластика, които я дърпат в две посоки. За да се наклони, единия я дърпа (това е мускула, който напрягаме и скъсяваме), а другия се разтяга.  Помниш ли статията за мускулатурата с примера за офиса? Как единият единия служител  върши работата на петима. Ще я върши до време. След това от претоварване ще тегли една на всички или ще рухне болен.   При мен се появиха разширени вени от постоянното прегъване и оплитане на краката. В допълнение с кръстосването денем.  За щастие ги излекувах с тренировки за дишане. 

 Други щети от НЕправилно спане са забравянето и бръчките по лицето. Когато спим с възглавница прищипваме двете магистрали на врата си. От там минават големите кръвоносни и лимфни артерии. Не случайно по филмите, ако някой среже гърлото на друг, става червен фонтан.   Някой ще каже: “Е, за едни бръчки ли си? То е от възрастта! Да, ама не. Едните бръчки означават състаряване на кожата. Това означава лошо качество и дефицит на колаген.   Помниш ли статията за колагенаТОВА лепило в тялото ти. Няма лепило, няма проект!

Лошото оросяване на главата  означава липса на хранителни вещества за мозъка.  Нещо като барикада пред парламента.  Вътре може да са най-големите умове (например), но без  храна и вода  колко време ще са с всичкия си?

Правилната позиция за сън е по ГРЪБНа твърд матрак. Не казвам да спим на земята,  но да не е в леглото на принцесата с граховото зърно.  Не трябва да потъваме в него. Ако е меко, гръбнакът отново ни е като “С”. Идеята е да е равен.   Когато сме по гръб, гравитацията действа. Всеки прешлен отива на мястото си. Затова и в началото ни боли. Защото самите прешлени са разместени. Размествали сме ги 20-30-40-50 години. А сега искаме за една нощ да се върнат…. е няма как да стане.  Ще се случи за месец.  Всяка вечер лягаме по гръб и се стараем кръста ни да е залепен за матрака. Ако не успяваме, можем да си помогнем, сгъвайки коленете. Заспим ли, ще се завъртим без да усетим. 

В началото ще ставаш с болка във врата и гърба.  След месец това ще намалее.  А след два ще се събуждаш всеки път по гръб.  Ще се обръщаш на една страна и заспиш ли, тялото само ще се връща по гръб.

Не знам дали  красотата е била първа или  здравето, но е факт, че се движат ръка за ръка. 

 Бъди красива и неотразима! 

Ема

Подобни статии