Лабави стави и Дюстабания

   НОСИШ ЛИ СТЕЛКИ?   

  Вчера имах консултация с поредната клиентка, отказала се от докторите. Тя ми каза, че има „лабави стави“ по наследство. Така била майка й, така е и тя самата, така е и големия й син на 4 годинки.   

Какво са “лабави стави”? Стави, които имат повече луфт в едната посока. Защо?  Единият мускул е пренатегнат от постоянно съкращение. Другият в даден момент се отказва да дърпа и се отпуска.  Така има силно изтегляне в едната страна, а в другата – силно разтягане. Единият мускул се скъсява. Анатомия на скелетната система: кости, стави, мускули и техните особености  | Coxamin.comС него сухожилията от тази страна се втвърдяват, защото нямат свиване и разтягане, а са в постоянна съкратеност. Стават твърди. Като онази дъвка под чина, стояща много време там. От другата страна мускулът е разтегнат и удължен.  Сухожилията – също. Те се съкращават трудно. 

 Представи си две кубчета.  Ако са едно върху друго, основата ще е здрава.  Ако са на една страна и се допират само на ръба си, малко по малко ръбът ще се заобли и изтрие. Конструкцията не е здрава. Същото е със ставите. Сети се за момент, в който си спала на криво. Или си преразтегнала нещо.   Как боли, когато искаш да го върнеш. ? Искаш да си свиеш ръката, но имаш толкова иглички, толкова много боли, че ти е невъзможно от раз. Всичко, което прекомерно много ни разтяга, прави именно това. 

 Аз много обичах йога.  Като бях студентка в София ми се падна да ходя в групата на един от най-добрите инструктори, който сега организира най-големите йога лагери. Беше чиста случайност.  Изпратиха ме от университета, като вид задължителна физкултура. Но винаги, когато ни караха да разтягаме гърба в позициите,  имах болка в прешлените. Сякаш сe претривахa един в друг. И след това ми пареха. Веднага след курса ми беше приятно. Чувствах се разтегната, нямаше това усещане да ми е трудно да стоя изправена. НО след няколко часа, започваше да ми е сложно да стоя права и обратното – увисвах още повече.  А паренето в прешлените ставаше ужасно. Много клиенти преразтягат от йогата.И не само от нея. Гимнастички и балерини са по същия начин. Тялото се измества от силните разтягания и ставите се огъват повече, отколкото е нужно за правилната стойка. Така най-често коленете се изместват напред,  а също и кръста, раменете,  главата.

И да се върнем на случая. Лабавите стави бяха в кръста, раменете и изместената глава напред. Не е генно! И не е предадено от майка на дете.  Нито от майката на клиентката ми. Предаването става до копи/пейст структурата на клетката на майката към детето. Но това не е основополагащ фактор.

Нека да видим. Попитах я: “Като си била малка си гледала много телевизия, нали?” – “Да.”     “Как си стояла на дивана?  Потъваш в него, гърба става на “С”, раменете и кръста се схлупват. Главата се издава напред?” – “Да.” В училище и университета – главата е сведена надолу. Българските студенти и германските правила | Новини и анализи от България |  DW | 19.08.2012 Пишем със свити рамене напред. Като гледаме телефона си, свеждаме очи надолу. Издаваме главата напред. Свиваме рамене напред. Като четем книга, я слагаме в скута си,  навеждаме глава напред. Като караме колата – повтаряме позата от дивана и телевизора.   “Как стои синът ти? Гледа ли много телевизия и стои ли на телефона?” – ✅”Ооооо, постоянно!”  Не гените ни изкривяват, а ежедневието ни. Натиснах я по местата, където трябваше да има натегнати мускули и й казах: “Тук трябва да боли, защото са в спазъм.”  И познай? Болеше я! Лекарите й бяха казали, че е НЕлечимо! 

 Когато аз щях да се парализирам в краката, лекарите ми казаха, че е от много спорт. Да спра танците, да спра ✖ брейка, да спра ✖ да бягам.. всичко!  Спортът е вреден!

Когато заведох  Ива на лекар да види крачетата й, защото има паднал свод, докторът каза, че това е нормално.  Сложи й стелка за дюстабания.  Аз бях дюстабан. И се излекувах с тренировкиСАМА! Тогава дори не зная, как го направих. Просто тренирах. Знам какви болки имах всяка вечер от стелките, които нашите ме караха да нося.  Абсурд да й го причиня! Какво е дюстабания? 10 лесни упражнения при плоскостъпие | Спорт Framar.bgМускулите, които трябва да издърпват свода, са се разтегнали и атрофирали. Не работят! Ако сложим стелка в обувките си е като да сложим гипс на здрав мускул. Какво ще направи?  Като махнем гипса, мускулът на този крак ще е на половината на другия. Ще е слаб, няма да има сила.   Ще трябва рехабилитация и ДВИЖЕНИЕ, за да го накараме да работи.  Изборът е – да сложиш стелки и да атрофира напълно или да поработиш над него и да бъдеш пълноценна?

 За лекарите, това, което не се лекува с хапче, е НЕлечимо! Няма такова нещо като лабави стави. Всяко разместване в тялото е в следствие на рутина, която ние правим всеки ден ПОГРЕШНО!  Изградили сме си навик и дори не се  замисляме как го правим. Обвиняваме гените, а в тях е едва 10% от вината.     Какво правят хапчетата – отпускат пренатегнатите места. Като магнезия, например.  Какво прави масажа – отпуска пренатегнатите! А кой ще стегне атрофиралите?  Единствено ТИ! 

   Животът е прекрасен!    Мускулите ни позволяват такива движения, за които другите създания на планетата    могат само да мечтаят! Не мога да си представя живот без движение!  И не мога да разбера, как някой доброволно се отказват от това. Някой не живеят, а само съществуват още на 20 годишна възраст!  А целият живот е пред тях! НЕ БЪДИ ТОЗИ НЯКОЙ! 

Ако искаш да ти дам още примери на грешки, които правим в ежедневието си  ХАРЕСАЙ. Съберем ли 50 лайка, ще направя видео  

Изправи се, Вълшебнице! Светът чака твоята магия!

Ема

Подобни статии