Повръщане по време на бременност

Повръщане по време на бременност – проблем или решение?

Всяко нещо ни се случва за наше добро!

И аз вярвам на 100% в това. Повръщането е начин на тялото да ни каже “СПРИ ДА СИ ВРЕДИШ!”

Както на семинарите за “Подмладяване и регенерация” обяснявам: кожата и чувствата ни са огледало на това, което се случва в нас и начин на тялото ни (което е перфектно работеща машина, можеща да се възстановява сама) да ни каже какво е добро и какво лошо за нас самите.

Скоро написах статия за секцио или нормално раждане и там ти споменах за повръщането. Днес ще ти разгърна темата, малко по-широко.

Да започнем с въпроса “Какво е повръщането?”

То не е по погрешка!!!  То е прецизно планувано и много стриктно изпълнено чрез работата на много системи в синхрон. Представи си как милиони малки рецептори тестват нашата храна, изследват кръвта ни и обработват впечатленията, получени в мозъка. Всичко това е като една огромна мрежа от информация, която се предава на мозъка ни. Той я преценя и в зависимост от това колко страшно е положението взима решение: да повърнем или не. След това, той праща писма на всички нужни мускули и те изпълняват решението.

Изглежда нещо от следния тип: получил притеснителното съобщение, мозъкът ни активира мозъчната област, отговаряща за повръщането и поставя ръчката на позиция “спешен случай”. Ставаме бледи, защото кръвта се изтегля от бузите и отива в стомаха. Кръвното ни пада и сърдечния ритъм става по-бавен. Следва появата на слюнката (предвестникът какво следва). Тя започва да се отделя в големи количества, в момента, в който мозъка й е казал какво следва. Целта на слюнката е да предпази ценните ни зъби от стомашната киселина. Стомахът и червото се движат в синхрон на леки вълни, нещо като лек пристъп на паника, който избутва всички присъстващи на летището към аварийните изходи. Тези вълни се образуват в безсъзнателната ни гладка мускулатура и ние не можем да ги контролираме. Едновременно с това белите дробове си поемат въздух и затварят клапите. Ако повърнем няколко пъти то е, защото изпразваме съдържанието и на тънкото черво.

Да повръщаш е дарба, не всяко същество го може. Целта му е да те спаси от нещо, попаднала в стомаха ти, което ще те убие. Конете и зайците, например не го могат. Затова, ако малко сладко зайче преяде със прясна трева се надува като балон и умира. Същото е и с коня.

Ако повръщаме каша – тя идва от червото, ако е само сдъвкано, то идва от стомаха.

Самият начин на повръщане също говори много. Ако дойде бързо без предупреждение, то става дума за стомашно-чревен вирус. При натравяне и прием на много или некачествен алкохол първо идва гаденето. Гаденето има за цел да ни научи, че конкретната храна ни се отразява зле.

Повръщането при малките деца и по време на път е друго нещо. Мозъкът е педант в пазенето на живота ни. И, ако информацията от очите е различна от тази, получена от ушите, мозъкът се панира и натиска паник бутона. Ако четем, то очите казват “леко движение”, ушите “бързо движение” и воала. Логиката тук е, че подобни несъответствия между очите и чувството ни за равновесие се случват само при натравяне.

В природата буревестниците например повръщат при заплаха. Животно, което повръща, е сигнал за натрапника, че е болно и заразно. И го оставя намира.

Как да се преборим с повръщането?

  1. Ако сме в кола – то гледаме надалеч, за да изравним усещането очи – уши.
  2. Да се успокоим – колко сме по-спокойни, толкова по-слаба е нагласата за опасност на мозъка.
  3. Джинджифил – веществата в този корен блокират повръщането и съответно – гаденето. Тук ще подскажа, че не трябва да е есенция (в бонбони или изсушен чай), а да е корен.
  4. Медикаментите против гадене са идентични с медикаментите против алергия. И двата вида потискат аларменото вещество хистамин.
  5. Чай от коприва, приеман с лимон всеки ден, също успешно неутрализира гаденето.
  6. Вълшебната точка Р6. Тя се намира на 3 пръста под китката ни. Като мерим от нейния център надолу по ръката. Намира се между двете изпъкнали сухожилия.

Гаденето при бременните ни служи да ни научи какво ни помага и какво ни вреди. Подсказва на бъдещата майка как да има стойностна кърма като роди и е като компас за нея какво да яде и какво – не. И вместо да се бори с това, което супер много работи в наша полза, трябва да го слуша.

Какво причинява в основни линии повръщане и гадене:

  1. алкохол
  2. захар
  3. бяло брашно
  4. кафе
  5. печени ядки
  6. оцветители
  7. консерванти
  8. сосове
  9. полуфабрикати
  10. готови храни
  11. консерви

Ако ядеш месо, плодове, зеленчуци – то няма как да имаш проблем.

И пак ще го кажа:

Гаденето ни служи за компас – какво е добро за нас и какво не е

На първата лекция за бременни говорихме много за това и можеш да я гледаш напълно безплатно ТУК. Виж как една майка качи само 7 килограма за цялата бременност. И, ако кажеш, че е късмет, ще ти кажа: НЕ е. Просто ме е послушала. Защото, ако слушаш себе си и тялото си – бременността е най-хубавия период в живота ти!

Подобни статии